Hoe begin je met een gezonde leefstijl? - Healthy inspirations
×

Artikel

Hoe begin je met een gezonde leefstijl?

Door Healthy inspirations

Gezond eten, voldoende bewegen, veel water drinken, op tijd naar bed gaan, je schermtijd beperken - we weten allemaal wel hoe een gezond leefstijl eruitziet. Maar hoe begin je nu met zo'n gezonde leefstijl? Wij zetten de eerste stappen voor je op een rijtje!

In 4 stappen beginnen met een gezonde leefstijl

1. Bepaal je startpunt

Allereerst is het belangrijk om je bewust te zijn van waar je nu staat. Niet alleen van wat je zou willen veranderen, maar ook van wat er al wél goed gaat! Ga er eens rustig voor zitten en schrijf op hoe jouw levensstijl er op dit moment uitziet. Wat eet je, wat drink je, hoe vaak kom je in beweging of sport je, hoe lang slaap je, hoeveel tijd spendeer je online, hoeveel stress ervaar je en hoe vaak plan je ontspanningsmomenten voor jezelf in?

Schrijf alles op wat in je opkomt. Alles wat betrekking heeft op jouw leefstijl. Hoe laat begin je je dag bijvoorbeeld? En wat doe je dan als eerste? Waarmee lunch je meestal en hoe vaak kook je ’s avonds een verse maaltijd? Als je weet waar je nu staat, kun je bepalen welke gewoontes je wilt behouden en welke veranderingen je door wilt voeren.

2. Stel realistische doelen op

Wandel je nu hoogstens op en neer naar de supermarkt om de hoek, verwacht dan niet dat je over een half jaar een marathon kunt rennen. Zulke plannen zijn gedoemd om te mislukken en zo’n mislukking zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen een enorme deuk krijgt. Niet gelukt? Laat maar zitten dan, die hele gezonde leefstijl!

Stel daarom realistische doelen op. Als je nu al niet zoveel loopt, zul je op korte termijn geen lange afstanden gaan rennen. Maar 5 kilometer? Dat is wellicht wel haalbaar!

Hetzelfde geldt voor andere doelen. Is jouw schermtijd gemiddeld zo’n 5 uur per dag? Dan hoef je die niet te beperkten tot 30 minuten. Streef bijvoorbeeld naar 2 uur per dag. Dat is al minder dan de helft! En slaap je momenteel slechts 6 uur per nacht? Dan is 8 uur nachtrust een enorm verschil. 7 uur slaap is voor jou wellicht ook voldoende en een stuk beter haalbaar!

3. Zet kleine stapjes

Belangrijk is ook dat je die realistische doelen niet in één keer wilt behalen. Doe het in stapjes! Van elke avond een zak chips leegeten naar om de dag een zak chips leegeten, naar alleen in het weekend chips eten. Van naar de supermarkt wandelen, naar een boswandeling, naar 1 kilometer afwisselend rennen en wandelen. Van 6 glazen frisdrank per dag naar 5 glazen frisdrank en 1 glas water, naar 4 glazen frisdrank en 2 glazen water, etc. Hoe kleiner de stapjes, hoe gemakkelijker je het jezelf maakt en hoe groter de kans op succes!

Ja, het duurt zo wel even voordat je een gezonde leefstijl te pakken hebt. Maar alleen door al die kleine successen te vieren lukt het je om nieuwe gewoontes te creëren en die ook daadwerkelijk vol te houden!

4. Evalueer en schaaf bij

Ondertussen blijf je evalueren en je doelen en verwachtingen bijschaven. Wat gaat je gemakkelijk af en waar heb je moeite mee? Hoe zou je het jezelf gemakkelijker kunnen maken?

Kom je bijvoorbeeld vaak in de verleiding om eten te bestellen, omdat je na een lange werkdag geen zin meer hebt om te koken? Kook dan op andere dagen wat meer en vries een aantal porties in! Zo heb je altijd een gezonde maaltijd achter de hand. Dat scheelt ook nog eens in de portemonnee 😉

Heb je er moeite mee om jezelf de deur uit te werken voor een hardlooprondje? Zoek een sportmaatje! Er zijn genoeg mensen die net als jij een stok achter de deur nodig hebben. Die stok achter de deur kunnen jullie voor elkaar zijn!

Lukt het je niet je schermtijd te beperken? Stel limieten in voor bepaalde apps die je vaak gebruikt. Zodra je je limiet bereikt hebt, wordt de app afgesloten en kun je er pas de volgende dag weer in. Vervelend, maar wel effectief!

Zo houd je die gezonde leefstijl vol

Zo zijn er tal van trucjes te bedenken die je helpen een gezonde leefstijl te creëren én te behouden. Vooral in dat laatste schuilt een valkuil voor velen: iedereen kan wel heel even ontzettend gezond eten en heel erg fanatiek sporten, maar slechts weinigen houden dat vol. Om een gezonde leefstijl vol te houden is het belangrijk dat je oude – ongezonde – gewoontes vervangt door nieuwe – gezonde – gewoontes. En zoals in zoveel situaties geldt: goed werk heeft tijd nodig!

Bekijk alle artikelen

Uitgelichte partners

Jouw profiel hier uitlichten?

Neem contact met ons op