Gezond afvallen: dit zijn dé 7 gouden tips! - Healthy inspirations
×
Populair

Artikel

Gezond afvallen: dit zijn dé 7 gouden tips!

Door Healthy inspirations

Diëten werkt niet, elke dag sporten past echt niet in je drukke schema en in wonderen geloof je niet meer. Hoe kun je nu wél gezond afvallen?

Afvallen, het blijft een dingetje. Natuurlijk weet je wel dat je lekkerder in je vel zit met een paar kilo minder. Dat je net wat liever in de spiegel kijkt als die leuke jurkjes iets minder strak zitten en dat je meer energie krijgt als je minder gewicht mee zou hoeven te zeulen. Maar hoe? Diëten werkt niet, elke dag een uur sporten past echt niet in je drukke schema en in wonderen geloof je niet meer. Hoe kun je nu wél gezond afvallen? Wij geven je 7 gouden tips!

7 gouden tips voor gezond afvallen

1. Wees geduldig

Laten we maar meteen met de minst aantrekkelijke maar wel meest belangrijke tip beginnen: gezond afvallen kost tijd. Ja, je kunt sneller afvallen als je nog minder eet en meer beweegt, maar houd je dat vol? Heel eerlijk: nee. Hoe strenger de regels die je voor jezelf opstelt, hoe moeilijker het wordt om je er op lange termijn aan te houden. Wanneer je dan na verloop van tijd een keer de mist in gaat, doe je dat hoogstwaarschijnlijk ook goed. Die zak chips had je immers zó gemist! En ach, nu je één training hebt overgeslagen, kun je die tweede ook wel skippen…

Gezond afvallen betekent ook langzaam afvallen. Op een manier die bij jou past en die je de rest van je leven vol kunt houden. De kilo’s vliegen er op deze manier helaas niet af, maar ze blijven er wel af. En dat is precies wat je wilt, toch?!

2. Schrijf eens op wat je allemaal eet en drinkt

Verandering begint bij bewustwording. Heb je enig idee hoe het eruitziet als je alles wat je op een dag eet en drinkt op een rijtje zet? Doe dat maar eens! Houd eens een paar dagen een eetdagboekje bij. Nee, je hoeft geen calorieën te tellen of jezelf te veroordelen. Het gaat er puur om dat je inzicht krijgt in wat je doet. Die paar dropjes die je in je mond stopt terwijl je aan een lastige opdracht werkt vergeet je immers al snel. En valt het je op dat je niet eens zoveel fruit eet als je dacht?

Door zo nu en dan eens op te schrijven wat je allemaal eet en drinkt word je je bewust van bepaalde patronen. Aha, daar zijn die dropjes weer! Waarom? Eet je soms vaker snoep wanneer je gestrest bent? Kun je op dat soort momenten niet net zo goed even opstaan om een glas water te gaan halen? Of een paar druiven eten? Zo sla je twee vliegen in één klap!

3. Water is je beste vriend

Over water gesproken: dat mag je onbeperkt drinken! Oké, onbeperkt is misschien een groot woord, maar je krijgt er niet snel te veel van binnen. Je lichaam bestaat immers voor meer dan de helft uit water en die voorraad zul je op peil moeten houden. Drink je te weinig, dan kun je niet alleen last krijgen van diverse klachten zoals hoofdpijn, maar ook meer gaan eten. Je verwart dorst met honger en aangezien je van suikers snel nieuwe energie krijgt, grijp je al gauw naar iets zoets. Je suikerspiegel stijgt snel, maar daalt ook weer snel. En ondertussen is je dorst nog altijd niet gelest. Het resultaat? Binnen een mum van tijd heb je weer dorst én een hongergevoel!

Zorg er dus voor dat je altijd water bij de hand hebt. Koop een leuke herbruikbare fles voor jezelf en sleep die overal mee naartoe. Denk je honger te hebben? Drink dan eerst een glas water en wacht even. Je zult zien dat je in veel van deze gevallen stiekem gewoon dorst had!

Oh, en mocht je water nu niet zo boeiend vinden om te drinken, fleur het dan op met fruit, groente of kruiden. Schijfjes komkommer en takjes munt bijvoorbeeld. Of sinaasappel en gember. Aardbei en basilicum. Varieer er lekker op los en maak van water drinken een feest!

4. Ontzeg jezelf niets

Wanneer het aankomt op eten, ontzeg jezelf dan niets. Daarmee bedoelen we niet dat je alles kunt eten wat los en vast zit, maar stel vooral geen lijst met ‘verboden voedsel’ op. Je mag alles wat je wilt eten – met mate. Chips? Ja, hoor. Koekjes? Yes! Een ijsje halen met het hele gezin? Gezellig! Maar doe het niet elke dag. Bewaar die lekkernijen voor speciale gelegenheden. Pak bijvoorbeeld alleen wat chips als je in het weekend op de bank ploft om samen met je partner een film te kijken. Koop alleen taart wanneer je iets te vieren hebt en deel zoveel mogelijk uit, zodat er voor jezelf maar één of hoogstens twee stukjes overblijven.

Het gaat erom dat je jezelf niets ontzegt. Zodra je dat gaat doen, wordt de verleiding alleen maar groter. De regel ‘geen snoep’ leidt tot: ‘Help, ik wil nú snoepen!’ Je houdt het een poosje vol, maar uiteindelijk barst de bom en haal je alle schade weer ruimschoots in. Om vervolgens met een enorm schuldgevoel de handdoek in de ring te gooien.

De afspraak ‘alleen een handje snoep op zondag’ zorgt er echter voor dat je telkens iets hebt om naar uit te kijken en je verlangen regelmatig vervuld wordt. Zo houd je het wél vol om minder te snoepen! En hoe langer je daarmee bezig bent, hoe gemakkelijker het wordt om flexibel te zijn. Om op vakantie de teugels wat meer te laten vieren, maar thuis het ritme weer op te pakken. Of zomaar een keertje snoepen op zondag over te slaan, omdat je merkt dat je er niet eens echt zin in hebt.

5. Kies vooral voor onbewerkt voedsel

Wat mag je dan nog meer eten? Het liefst voornamelijk onbewerkt voedsel. We weten allemaal wel dat groenten gezond zijn en diepvriespizza’s niet. Zoals gezegd betekent dat niet dat je nooit meer diepvriespizza’s mag eten, maar liever kies je zeker 80% van de tijd voor een gezondere maaltijd. Zo’n gezonde maaltijd bestaat hoofdzakelijk uit onbewerkt voedsel: voedsel dat geen ingrediëntenlijst heeft. Broccoli bestaat uit broccoli. Rijst is rijst. Over het algemeen geldt: hoe langer de ingrediëntenlijst, hoe meer bewerkt een product is.

Bewerkte producten bevatten vaak veel minder gezonde voedingsstoffen en veel meer suiker, vet en zout dan onbewerkte producten. Oftewel: als je dat soort producten eet krijg je minder binnen van wat je wél nodig hebt en meer binnen van wat je niét nodig hebt. Het gevolg is dat je lichaam verkeerde signalen af gaat geven. Je hebt ‘onvoldoende’ gegeten, want je lichaam mist nog belangrijke voedingsstoffen. Daarom ga je meer eten, maar doe je dat wederom van sterk bewerkte producten, dan blijf je bezig.

Het is dus belangrijk om er allereerst voor te zorgen dat je je lichaam geeft wat het nodig heeft: vitamines, mineralen, complexe koolhydraten, natuurlijke eiwitten en onbewerkte vetten. Die haal je uit groenten, fruit, peulvruchten, granen, noten, zaden, pitten en eventueel biologisch vlees of vis. Daarnaast kun je (plantaardige) yoghurt of melk toevoegen, evenals wat natuurlijke oliën. Sterk bewerkte voedingsmiddelen, zoals die diepvriespizza’s, zijn extraatjes. Die eet je alleen omdat je ze lekker vindt, niet omdat je lichaam ze nodig heeft. Eet ze dus met mate, maar zoals gezegd: ontzeg jezelf niets!

6. Beweeg

Het is een open deur, maar wie wil afvallen moet natuurlijk ook in beweging komen. Belangrijk is echter wel dat je dat doet op een manier die bij jou past! Het heeft geen zin om jezelf maandenlang met tegenzin naar de sportschool te slepen als je weet dat je dat toch geen jaren vol gaat houden. Ga liever op zoek naar een sport of een andere bewegingsvorm die je wel echt leuk vindt. Maak bijvoorbeeld na het avondeten een wandeling en luister tegelijkertijd een interessante podcast! Neem vaker de fiets, loop eens naar de stad in plaats van de auto te pakken of begin je dag met wat stretchende yogaoefeningen. Doe niets wat je tegenstaat, maar blijf zoeken naar die manier om in beweging te komen die jij wél vol kunt houden. Je gelooft het misschien nog niet direct, maar die bestaat echt!

7. Slaap voldoende

Last but not least in deze lijst met gouden tips voor gezond afvallen: slaap voldoende. Je hebt een gezonde balans nodig tussen de tijd waarin je wakker bent en de tijd waarin je slaapt. Voor de meeste mensen geldt dat zo’n 8 uur slaap per nacht optimaal is, maar wellicht heb jij iets meer of iets minder nodig. Je merkt het vanzelf! Wanneer je moe bent, ga je immers ook meer eten. Je lichaam heeft extra energie nodig om wakker te kunnen blijven, om op die beperkte hersteltijd die jij het hebt gegeven te blijven functioneren. Dus heb je meer voeding nodig! En aangezien je lijf er bij gebrek aan slaap als het ware om schreeuwt, zijn het vaak niet de meest gezonde keuzes waar je op dat moment trek in hebt…

Meer slapen biedt je dus talloze voordelen, waaronder deze twee: je hebt minder tijd om onnodige calorieën in je mond te stoppen én je hebt minder behoefte aan die onnodige calorieën. Win-win!

Maak gezond afvallen leuk!

Zo zie je dat gezond afvallen helemaal niet moeilijk en vervelend hoeft te zijn. Integendeel! Wordt het moeilijk en vervelend, dan houd je het niet vol. Maak gezond afvallen dus leuk voor jezelf en blijf genieten!

 

 

Bekijk alle artikelen

Uitgelichte partners

Jouw profiel hier uitlichten?

Neem contact met ons op