In 4 stappen leren ontspannen - Healthy inspirations
×
Populair

Artikel

In 4 stappen leren ontspannen

Door Healthy inspirations

Ontspannen kun je helaas niet afdwingen. Maar je kunt het wel leren! Wij laten je zien hoe je in 4 stappen kunt leren ontspannen.

Ontspannen kun je helaas niet afdwingen. Maar je kunt het wel leren! Wij laten je zien hoe je in 4 stappen kunt leren ontspannen.

In 4 stappen leren ontspannen

Werken, sporten, een huishouden runnen, kinderen of kleinkinderen verzorgen, sociale activiteiten bijwonen – waar ben jij in dit hele verhaal? We hebben slechts 24 uur in een dag, waarvan we er ook nog eens pakweg 8 dienen te slapen, maar er is altijd meer te doen. Logisch dat je na weer een drukke dag uitgeblust op de bank ploft! Met je hoofd vol zorgen, want je weet dat je écht even moet ontspannen, maar dat kan toch niet met alles waar je nog aan moet denken?! Ontspannen kun je helaas niet afdwingen. Maar je kunt het wel leren! En dat is heel belangrijk, want juist door op tijd te ontspannen kun je wanneer het nodig is weer volop gas geven. Wij laten je zien hoe je in 4 stappen kunt leren ontspannen!

1. Waarom wil je leren ontspannen?

Allereerst is het belangrijk om na te gaan waarom jij wilt leren ontspannen. Als je dat alleen maar wilt omdat het zo ‘hoort’ of omdat het van iemand anders ‘moet’, wordt het lastig. Je hebt intrinsieke motivatie nodig om een nieuwe gewoonte aan te leren. En die motivatie is er heus wel, anders zou je dit artikel niet lezen!

Het helpt je echter enorm om te achterhalen waarom jij nu echt wilt leren ontspannen. Wat levert het je op? Ga je daardoor lekkerder in je vel zitten? Heb je fysieke klachten die veroorzaakt worden door een gebrek aan ontspanning? Merk je dat je steeds sneller geprikkeld bent, vermoedelijk omdat je zo weinig tijd voor jezelf neemt? Ga eens op je gemak na waarom jij het nodig hebt om te leren ontspannen. En schrijf het op! Maak het visueel, door bijvoorbeeld een memoblaadje op de koelkast te hangen als reminder aan jezelf of een dagelijkse herinnering in je telefoon te zetten. Zorg dat je weet waarvoor je het doet!

2. Waarom lukt het niet om te ontspannen?

Oké, je weet nu waarom je wilt leren ontspannen. De volgende vraag is: waarom lukt het je nu niet om te ontspannen? Wat houdt je tegen? Is het tijdgebrek? Onrust in je hoofd? Heb je geen idee hoe je moet ontspannen? Er moet een reden zijn waarom het je op dit moment nog niet lukt om te ontspannen. Ga eens na wat die reden is. Pas als je dat weet, kun je ermee aan de slag gaan.

Kom je bijvoorbeeld tijd tekort? Misschien is het nodig om iemand in te schakelen om wat taken van je over te nemen. Is een hulp in de huishouding een optie, zodat je minder tijd kwijt bent aan schoonmaken? Of kunnen je kinderen een handje helpen? Moet je écht naar al die sociale activiteiten of kun je best wel eens een keertje overslaan en een avond voor jezelf kiezen?

Ervaar je vooral onrust in je hoofd, waardoor je ondanks verwoede pogingen om te ontspannen nooit echt tot rust komt? Dan wordt het hoog tijd om die onrust aan te pakken. Kun je je gedachten op papier zetten, zodat je ze uit je hoofd haalt? Kun je je zorgen bespreken met je partner of een vriendin?

3. Zoek naar jouw manier om te ontspannen

Allemaal leuk en aardig die perfecte plaatjes van vrouwen die volop liggen te genieten in een bad vol schuim, maar als jij niet van badderen houdt ga je daar echt niet van ontspannen. Net zoals je niet ontspant van een goed boek als lezen niet jouw ding is. Zowel een bad nemen als een boek lezen zijn perfecte manieren om te ontspannen, maar niet als ze niet bij jou passen.

Waar kom jij van tot rust? Een wandeling in de natuur, een uitgebreide massage of een steengoede film? Een stevige sportsessie of een rustige meditatie? Of heb je het juist nodig om creatief bezig te zijn door te puzzelen, te haken of te diamond painten? Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan jouw manier zijn om te ontspannen!

Misschien weet je niet eens waar jij echt van tot rust komt. Ook dat hoort bij leren ontspannen! Probeer gewoon eens van alles uit en ervaar wat het met je doet. Zo ontdek je vanzelf op welke manier(en) jij kunt ontspannen!

4. Gun jezelf de tijd om te leren ontspannen

Ontspannen kun je dus leren, maar dat betekent niet dat het eenvoudig is. Of zo gepiept. Je moet leren loslaten, je gedachten verzetten en jezelf overgeven aan tijd die je ogenschijnlijk niet nuttig besteedt – maar in werkelijkheid natuurlijk wel. Niets is immers zo nuttig als de broodnodige tijd voor jezelf!

Gun jezelf echter ook de tijd om te leren ontspannen. Wees niet boos als het niet binnen een paar dagen of weken lukt om tot rust te komen. Blijf bovenstaande stappen herhalen om na te gaan waarom het niet lukt en wat je kunt veranderen. Er komt een moment waarop alle puzzelstukjes op hun plek vallen en je langzaamaan zult merken dat je kunt ontspannen. De ene keer beter dan de andere keer, maar steeds een beetje meer!

Bekijk alle artikelen

Uitgelichte partners

Jouw profiel hier uitlichten?

Neem contact met ons op