Artikel
Door Healthy inspirations
Ga jij vrijwel elke dag met een glimlach naar je werk? Of smacht je op maandag alweer naar het weekend en sleep je jezelf door de dagen heen? Je hebt je werk nu eenmaal nodig om je rekeningen te betalen, maar dat betekent niet dat je er niet tegelijkertijd heel veel plezier aan kunt beleven!
Of je nu 20 uur of 40 uur per week werkt, je werk bepaalt voor een groot gedeelte hoe jouw leven eruitziet. En dus ook hoe gelukkig je bent! Wat nu als je ervoor kunt zorgen dat jij voortaan écht blij wordt van het werk dat je doet? Wij geven je 4 do’s en don’ts voor meer werkgeluk!
Laten we beginnen met wat je vooral niét moet doen als je meer werkgeluk wilt ervaren. Dat is ten eerste natuurlijk je werk zien als louter een verplichting. Iets dat niet leuk is, maar simpelweg moet. Er zijn altijd dingen in het leven die gewoonweg moeten en niet leuk zijn, maar je werk zou daar absoluut niet bij moeten horen. Daarvoor heeft het veel te veel impact!
Uiteraard is geen enkele baan perfect en zul je vast wel eens taken moeten oppakken die als een vervelende verplichting voelen. Zolang het overgrote deel van je takenpakket echter uit werk bestaat waar je wel vrolijk van wordt, kun je die paar ‘moetjes’ wel aan! Stel ze niet uit, maar rond ze meteen af. Zo hoef je er niet dagen-, weken- of zelfs maandenlang tegenaan te hikken!
Zie je al je werk als een verplichting en lukt het je niet om met onderstaande tips meer werkgeluk te ervaren, dan is het misschien tijd voor een meer rigoureuze aanpak. Zit je überhaupt wel op de juiste plek? Je zou in gesprek kunnen gaan met een loopbaancoach, die samen met jou nagaat waar jij nu echt gelukkig van wordt. Je kunt immers wel blijven hangen in je huidige functie of continu solliciteren naar werk waarvoor je hebt gestudeerd, maar wie zegt dat die richting nog altijd bij je past? Misschien heb je destijds wel een verkeerde keuze gemaakt of ben je inmiddels zo sterk veranderd dat je behoefte hebt aan een compleet andere uitdaging. Ja, dan is het zonde om je studieachtergrond niet meer te gebruiken, maar nog veel meer zonde om de rest van je leven werk te doen waar je niet gelukkig van wordt!
Ben je alleen ontevreden over bepaalde aspecten van je werk, zoals de werkdruk, het opleidingsaanbod of je salaris? Praat erover! Met alleen maar slikken en doorgaan bereik je niets. Je gaat je emoties opkroppen, je werk wordt steeds minder leuk en er komt een moment waarop de bom barst. Daar wordt de werksfeer niet beter van!
Communiceer dus open en duidelijk over je ontevredenheden en houd het bij jezelf. Geef aan wat jij vindt, hoe jij iets ervaart en waar jij behoefte aan hebt, zonder te oordelen over een ander. Wanneer je dit op een rustig moment doet, lang voordat je overkookt van woede en frustratie, zul je zien dat er meer mogelijk is dan je zelf had durven hopen!
Je collega’s heb je in veel gevallen helaas niet voor het kiezen, maar je hebt wel iets met hen gemeen: jullie werken aan dezelfde doelen. Misschien zelfs in dezelfde of een vergelijkbare functie. En natuurlijk praten jullie daarover wanneer noodzakelijk, maar waarom zou je niet ook eens kletsen over andere dingen? Je hoeft heus geen beste vrienden te worden met je collega’s, maar je welkom voelen bij je collega’s kan van grote betekenis zijn voor je werkgeluk! Je staat er immers niet alleen voor. Zelfs als je van je werk zelf niet echt blij wordt, kun je dat wel worden van het contact met je collega’s. En dat zorgt er uiteindelijk voor dat je alsnog met een glimlach op je gezicht naar je werk vertrekt!
Het klinkt misschien aantrekkelijk om een baan te hebben zonder deadlines, zonder druk en zonder stress, maar uiteindelijk word je ook daar niet gelukkig van. Natuurlijk is het wel eens fijn om in rustiger vaarwater te zitten en achterover te kunnen leunen. Voor meer werkgeluk heb je echter ook uitdaging nodig! Je wilt jezelf toch nuttig maken, iets te doen hebben, iets betekenen voor een ander of voor de maatschappij.
Daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar de juiste balans tussen uitdaging en druk. Teveel werkdruk is immers niet goed voor je gezondheid en ook niet voor je werkgeluk. Stress, oververmoeidheid en frustratie zorgen ervoor dat je minder goed kunt functioneren en daar word je alleen maar chagrijniger van. Gebrek aan werkdruk maakt je echter lui en geeft je geen gevoel van voldoening – iets wat je wel nodig hebt om werkgeluk te ervaren.
Ga dan ook het gesprek aan met je werkgever wanneer je merkt dat je geen gezonde balans ervaart tussen de uitdaging die je nodig hebt en de werkdruk die je ervaart. Geef aan wat je nodig hebt, bewaak je grenzen en luister goed naar je lichaam. Zowel jij als je werkgever zijn er immers bij gebaat dat jij lekkerder in je vel zit en meer werkgeluk ervaart. Jij wordt gelukkiger en gezonder, wat je alleen maar een betere werknemer maakt!
Je ziet: er zijn meer wegen die leiden naar Rome. Belangrijk voor meer werkgeluk is echter wel om te achterhalen waarom je nu niet gelukkig bent in je werk. Is het je werk zelf of zijn het de randvoorwaarden waar je zelf verandering in aan kunt brengen? De taken die je moet uitvoeren zijn immers niet de enige factoren die jouw werkgeluk bepalen. Misschien zit meer werkgeluk voor jou wel in de band met je collega’s of in de uitdaging die je mist, maar door ernaar te vragen wel kunt vinden. Communicatie is vaak de sleutel tot succes!
Deel dit artikel
Uitgelichte partners
Jouw profiel hier uitlichten?
Neem contact met ons op