Tel ik nog wel mee als vijftigplusser? - Healthy inspirations
×
Populair

Artikel

Tel ik nog wel mee als vijftigplusser?

Door Healthy inspirations

Je hebt carrière gemaakt, een partner gevonden, een huis gekocht, kinderen gekregen – en dan? Dan ben je vijftigplusser, begint de aftakeling in te treden en voel je je afgeschreven. Is dit het nu? Wij laten je zien waarom je ábsoluut nog meetelt als vijftigplusser!

Weer een jaar erbij…

Als we jong zijn kijken we naar elke verjaardag uit: yes, weer een jaar erbij! Naarmate we ouder worden neemt die vreugde langzaamaan af. Ergens zo tussen de dertig en veertig jaar keert het gevoel voor de meesten van ons om: oef, weer een jaar erbij.

En dan ben je opeens vijftig. Sarah. Een halve eeuw oud. Je hebt al vijftig jaar achter je liggen. Vijftig jaren die je niet meer over kunt doen. Waarin je wellicht fitter, slanker en minder gerimpeld was dan nu. Jaren waarin je je vrijer voelde, minder verantwoordelijkheden droeg en volop toekomstdromen had.

Maar ook jaren waarin je onzeker was. Waarin je het nog maar moest zien te maken in de wereld. Waarin je geen idee had of het je ooit gegund zou zijn verliefd te worden, een eigen plekje onder de zon te vinden en kinderen te krijgen.

Deze ervaring heb jij als een vijftigplusser

Ongetwijfeld heb je de afgelopen jaren veel voor de kiezen gekregen, maar je kwam er telkens sterker uit. Die ervaring neem je mee! Misschien verslond je boeken over persoonlijke ontwikkeling, misschien ook niet, maar je hebt hoe dan ook enorm veel over jezelf geleerd.

Nee, je bent niet meer je twintigjarige ik. En dat is maar goed ook! Wat zou je jezelf immers veel te vertellen hebben. Als je toen had geweten wat je nu weet, had je op dit moment vast een compleet ander leven gehad. Zo werkt het echter niet. Je bent wie je nu bent, dankzij die jarenlange ervaring. Dankzij alles wat je hebt meegemaakt: de mooie momenten, maar ook de minder mooie. De prachtige herinneringen én de zware struggles.

Ja, je komt in de overgang en de bijbehorende kwaaltjes zijn niet mis! Bovendien is het behoorlijk confronterend om te beseffen dat je niet meer vruchtbaar bent. Tegelijkertijd kan het je ook rust geven. Want wat was het vroeger spannend, die tijd van zwanger proberen te worden, kinderen dragen en baren. Het was fantastisch om mee te mogen maken, maar ook slopend. Dat heb jij mooi al achter de rug!

Vruchten plukken als vijftigplusser

En nu is het tijd om de vruchten te plukken van vijftig jaar levenservaring. Voor jou geen vieze en gehorige studentenhuizen meer. Geen stuntelige sollicitatiegesprekken. Geen overvolle poepluiers en gebroken nachten – behalve dan wanneer je op je kleinkinderen past.

Je kunt verdrietig zijn om alles wat geweest is en nooit meer terugkomt, maar ook ontzettend dankbaar voor het feit dat je dit allemaal mee hebt mogen maken. Hoewel misschien niet al je kinderdromen zijn uitgekomen, kun er vast al heel wat afvinken!

En zo niet? Dan heb je nog tijd genoeg om er werk van te maken. Gezien de gemiddelde levensverwachting van Nederlandse vrouwen ben je immers pas net over de helft. Help, óver de helft? Ja, statistisch gezien wel. Dat betekent echter niet dat je leven voorbij is. Laat staan dat je niet meer meetelt!

Dit heb jij te bieden als vijftigplusser

Juist nu je zoveel levenservaring hebt, heb jij de mensen om je heen veel te bieden. Vrijwel alles wat zij meemaken, is voor jou al gesneden koek. Jij hebt je zaakjes inmiddels op orde, maakt je niet meer druk om allerlei kleine dingen en trekt je niets of nauwelijks meer aan van wat andere mensen van je denken. Dat is verleden tijd!

Je weet wat je wilt, je voelt waar je echt gelukkig van wordt en je durft voor jezelf op te komen. Jij bepaalt of je nog meetelt! En hoe.

Of dat nu is door met vervroegd pensioen te gaan en te reizen, door op je kleinkinderen te passen of carrière te blijven maken – op elke manier pluk je de vruchten van jouw ervaring als vijftigplusser.

Je ziet: het is een kwestie van omdenken. Jong is niet per se goed, oud is niet per se slecht. Het is wat je er zelf van maakt. Als vijftigplusser kun je nog net zo ondernemend, innovatief en sexy zijn als dertig jaar geleden. Meer zelfs, want die zelfverzekerdheid van vijftig jaar ervaring staat je fantastisch! 

Bekijk alle artikelen

Populair & uitgelicht

Jouw artikel hier uitlichten?

Neem contact met ons op

Uitgelichte partners

Jouw profiel hier uitlichten?

Neem contact met ons op