Op deze leeftijden piek je na je 40e - Healthy inspirations
×
Informatief

Artikel

Op deze leeftijden piek je na je 40e

Door Healthy inspirations

Oké, je hersenen werken optimaal op je 18e, rond je 22e ben je als vrouw het aantrekkelijkst voor mannen en je botten zijn het sterkst als je ongeveer 30 bent, maar dat betekent niet dat het daarna alleen maar bergafwaarts gaat. Ook na je 40e bereik je nog heel wat piekmomenten! Wij zetten ze voor je op een rijtje.

De hoogte van je salaris

Geld mag dan wel niet gelukkig maken, het is wel fijn als je er genoeg van hebt. Het schijnt dat je er als vrouw op kunt rekenen dat je rond je 40e maximaal verdient. Voor mannen ligt die leeftijd een stuk hoger, rond 48 à 49 jaar. Innen, sparen of beleggen en van profiteren dus!

Je empathische vermogen

Uit onderzoek blijkt dat je emoties van anderen zo tussen je 40e en je 50e het beste kunt begrijpen. Dat is handig, want daardoor kun je goed inschatten waar iemand mee zit. Een luisterend oor, een troostende knuffel of een diepgaand gesprek is wellicht precies wat de ander nodig heeft en jij kunt hem of haar dat bieden.

Je rekenkundige vaardigheden

Natuurlijk heb je tegenwoordig altijd en overal toegang tot rekenmachines, via je laptop of je telefoon. Maar toch is het handig als je in je hoofd ook even snel een rekensommetje kan maken. Zo weet je zeker dat je korting wel verrekend wordt in de winkel en kun je de verhoudingen die je nodig hebt voor dat ene lekkere recept in een handomdraai aanpassen. Handig dus, dat je rekenkundige vaardigheden rond je 50e pieken!

De mate waarin je tevreden bent over je leven

Zo rond je 23e én rond je 69e ben je het meest tevreden met je leven. Ja, daartussenin dus iets minder. Voelde je je in je twintiger jaren dolgelukkig en vrees je dat gevoel nooit meer opnieuw te ervaren? Dan is dit dus goed nieuws!

Zo rond je 40e zit je misschien even in een dipje, maar het wordt beter. Over een paar jaar word je weer net zo gelukkig als rond je 23e. Alleen al van die gedachte word je vrolijk, toch?

Je woordenschat

Hoewel je misschien geen idee hebt wat jongeren bedoelen met een ‘dunch’ of ‘vinkjestering’, neemt je woordenschat ook na je 40e nog altijd toe. Pas als je zo rond de 70 jaar oud bent bereikt deze zijn piek. Hoog tijd voor een potje scrabble dus!

Je zelfvertrouwen

Hoe ouder, hoe zelfverzekerder. Tot ongeveer je 70e gaat die vlieger op. Zo tussen de 60 en 70 jaar zijn mensen over het algemeen het meest gelukkig met zichzelf. Pas daarna neemt hun zelfvertrouwen weer een heel klein beetje af. Je zult de komende jaren dus nog heel wat zelfverzekerder worden – en terecht!

Je wijsheid

‘Wijsheid komt met de jaren.’ Dat zeggen we natuurlijk niet voor niets! Logisch dat je na een flinke portie levenservaring heel wat wijzer bent dan in je jonge jaren. Uit onderzoek blijkt dan ook dat mensen tussen de 60 en 90 jaar de meeste wijsheid in pacht hebben. Iemand advies nodig? Laat ze jou maar bellen!

Je geluksgevoel

Word je ongelukkig van rimpels, een aftakelend lichaam en het idee dat je einde nadert? Blijkbaar niet! Pas rond de 82 jaar piekt je geluksgevoel en geef je je leven een hogere score dan al die jaren daarvoor. Fantastisch, toch?

Je ziet, er staat je nog heel veel moois te wachten. Natuurlijk geven deze leeftijden slechtst een indicatie van wat je mogelijk kunt verwachten van de toekomst, maar ze bieden je in ieder geval perspectief. Op je 40e ben je dus nog lang niet klaar met groeien, leren en genieten! 

Bekijk alle artikelen

Populair & uitgelicht

Jouw artikel hier uitlichten?

Neem contact met ons op

Uitgelichte partners

Jouw profiel hier uitlichten?

Neem contact met ons op