Zo bouw je in 2 minuten meer zelfvertrouwen op - Healthy inspirations
×
Must read

Artikel

Zo bouw je in 2 minuten meer zelfvertrouwen op

Door Healthy inspirations

Kun je meer zelfvertrouwen voelen door te doen alsof je zelfverzekerd bent? Ja, dat kan! Wij leggen je uit hoe je in 2 minuten meer zelfvertrouwen opbouwt.

In 2 minuten meer zelfvertrouwen

Hoe voel jij je wanneer je in gezelschap bent van anderen? De koning te rijk of een bang konijntje? Terwijl de een zich bekeken en beoordeeld voelt, staat de ander ogenschijnlijk ijzersterk in zijn of haar schoenen. Zelfvertrouwen – het blijft een dingetje. Iemand die blaakt van het zelfvertrouwen, straalt dat uit. Ben jij diegene niet, dan duik je wellicht onbewust in elkaar en denk je alleen maar: ‘Wow, was ik maar zo zelfverzekerd!’ Stond ik daar maar met mijn kin omhoog, mijn schouders naar achteren en mijn armen gespreid. Dat is immers hoe iemand met veel zelfvertrouwen zich positioneert. En dat kun jij ook! You can fake it till you make it. Wij laten je zien hoe je in 2 minuten meer zelfvertrouwen opbouwt!

Non-verbale communicatie

Het heeft alles te maken met non-verbale communicatie. Oftewel: dat wat je zegt, zonder het te zeggen. We weten allemaal wel dat we met onze gezichtsuitdrukking en lichaamshouding al heel veel kunnen vertellen. Ons gezicht alleen al spreekt boekdelen: van plezier en geluk tot boosheid, verdriet en frustratie – het is allemaal aan ons af te lezen. Een succesvol huwelijk kan beginnen met slechts een knipoog, terwijl vruchtbare samenwerkingen volledig de mist in kunnen gaan door het ontbreken van een handdruk. Non-verbale communicatie is onmisbaar in onze interactie met anderen!

We beseffen ons dus maar al te goed dat de non-verbale signalen die we afgeven impact hebben op hoe wij over anderen oordelen, hoe anderen over ons oordelen en wat de resultaten daarvan zijn. Maar heb je er ook wel eens over nagedacht wat je non-verbale communicatie voor impact heeft op jezelf?

Macht en dominantie

Wetenschapper Amy Cuddy wel. Zij is geïnteresseerd in vooral de non-verbale expressies van macht en dominantie. In het dierenrijk hangen deze non-verbale expressies samen met uitbreiding: jezelf groot maken en uitstrekken, ruimte innemen. Alle dieren doen het, dus wij ook. Het is zo natuurlijk dat zelfs mensen die blind geboren zijn hun armen in de lucht gooien en hun kin liften wanneer ze een fysieke competitie winnen. Terwijl ze daar zelf dus helemaal niets van kunnen zien en het ook nooit eerder bij anderen gezien kunnen hebben!

Als we ons machteloos of gedomineerd voelen, doen we juist het tegenovergestelde: we maken onszelf klein. We duiken in elkaar, kruisen onze benen of enkels, houden wellicht onze armen vast of raken onze nek aan. In plaats van onszelf open te stellen, sluiten we onszelf af.

Can you fake it till you make it?

Amy Cuddy vroeg zich af of deze non-verbale communicatie niet alleen impact kan hebben op hoe anderen over ons oordelen, maar ook over hoe wij zelf over onszelf denken en hoe we ons daarbij voelen. Kunnen we niet alleen anderen, maar ook onszelf op die manier voor de gek houden?

Het antwoord is: ja! Je kent vast wel die truc waarbij je een pen horizontaal tussen je tanden houdt, zodat je geforceerd lacht. Uit onderzoek blijkt dat je van deze simpele truc daadwerkelijk een tikje vrolijker wordt. Hetzelfde geldt voor het aannemen van een krachtige, dominante pose. Door te doen alsof je je machtig voelt, ga je je daadwerkelijk zo voelen!

Meer zelfvertrouwen: een kwestie van hormonen

Om te begrijpen hoe het experiment waarmee Amy Cuddy en haar collega Dana Carney dit bewezen werkt, moet je eerst iets weten over hormonen. Daar hebben we er een heleboel van, maar voor zelfvertrouwen hebben we vooral testosteron en cortisol nodig. Of beter gezegd: veel testosteron en weinig cortisol. Dat is waarover alfamannetjes in het dierenrijk beschikken, evenals krachtige leiders  in onze huidige samenleving.

De twee wetenschappers besloten mensen te vragen voor twee minuten een ‘high-power pose’ dan wel ‘low-power pose’ aan te nemen. Zo’n ‘high-power pose’ kan bestaan uit het wijd neerzetten van je benen, het spreiden van je armen, het liften van je kin, het naar achteren rollen van je schouders, het vooruitsteken van je borst, etc. Elke houding waarmee je ruimte inneemt. In een ‘low-power pose’ daarentegen, maak je jezelf klein. Je kruist je armen, benen of enkels, raakt je nek aan, houdt je hoofd omlaag, duikt in elkaar en zorgt er zo voor dat je zo min mogelijk plek opeist.

Voorafgaand aan het aannemen van deze houdingen namen ze speeksel af bij de deelnemers en na twee minuten in een ‘high-power pose’ of ‘low-power pose’ deden ze dat weer. Ze stelden bovendien enkele vragen over hoe krachtig de deelnemers zich voelden en lieten hen gokken – iets waarbij zelfverzekerde mensen over het algemeen meer risico nemen dan mensen met weinig zelfvertrouwen. Wat bleek? Van de deelnemers die ‘high-power poses’ hadden aangenomen was 86% bereid een gokje te wagen en van de deelnemers die ‘low-power poses’ hadden aangenomen slechts 60%. Bovendien bleken de ‘high-power’ deelnemers 20% meer testosteron en 25% minder cortisol te hebben aangemaakt in die twee minuten, terwijl ‘low-power’ deelnemers juist een afname van 10% in testosterongehalte en een toename van 15% in cortisolgehalte lieten zien. Die twee minuten in een bepaalde houding kunnen dus al aanzienlijke hormonale veranderingen in je brein teweegbrengen die ervoor zorgen dat je meer zelfvertrouwen ervaart!

Zo houd je je hersenen voor de gek

Natuurlijk wilden de onderzoekers weten of deze truc ook zou werken in betekenisvolle situaties. Ze voerden een vergelijkbaar experiment uit, waarbij de deelnemers vervolgens een pittig sollicitatiegesprek aan moesten gaan. Wat bleek? Beoordelaars die blind moesten aangeven welke sollicitanten zij zouden willen aannemen kozen voor alle deelnemers die voorafgaand aan het sollicitatiegesprek ‘high-power poses’ hadden aangenomen!

We kunnen met ons lichaam onze hersenen dus voor de gek houden en die kunnen vervolgens ons gedrag weer veranderen. Het voelt nep en dat is het in eerste instantie ook, maar door het te doen wordt het echt. You can fake it till you make it, of beter gezegd: you can fake it till you become it. Je kunt meer zelfvertrouwen ‘faken’ tot je daadwerkelijk meer zelfvertrouwen ervaart.

Probeer het zelf maar eens uit! Neem voordat je een stressvolle situatie ingaat voor twee minuten een krachtige pose aan: stel jezelf open, neem ruimte in en maak je groot. Laat je testosteronniveaus stijgen en je cortisolgehalte dalen. Voor deze ‘gratis no-tech life hack’ heb je alleen je lichaam, een beetje privacy en 2 minuten de tijd nodig om meer zelfvertrouwen op te bouwen!

Bekijk alle artikelen

Uitgelichte partners

Jouw profiel hier uitlichten?

Neem contact met ons op